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 ISSUE 
 

 May a full-time municipal judge serve as a neutral third person
1
, without pay, if 

appointed by a circuit court judge? 

 

 ANSWER 
 

 No. 

 

 FACTS 
 

 The requestor is a full-time municipal judge who would like to serve as a neutral 

third person in cases in circuit court.  The requestor expects to receive an appointment to act 

as a neutral third person from one or more circuit court judges.  The requestor will not 

receive any pay from any source and will not engage in these activities while being paid by 

the municipality. 

 

 DISCUSSION 
 

 The Committee concludes that the issues presented involve the provisions of SCR 

60.01(8) and SCR 60.05(6). 

 

 SCR 60.01(8) defines a “judge” as: 

 
 [A] justice of the supreme court, a judge of the court of appeals, a judge of the circuit court, 

a reserve judge, a municipal judge, a court commissioner, and anyone, whether or not a 

lawyer, who is an officer of the judicial system and who performs judicial functions. 

 

 SCR 60.05(6) states: 

 
  A judge may not act as an arbitrator or mediator or otherwise perform judicial 

functions in a private capacity unless expressly authorized by law. 

                                                 
    

1
 The committee has previously decided to use the term “neutral third person” in place of “arbitrator or 

mediator.”  The committee believes “neutral third person” is a more accurate and contemporary term.  [See 

Wis. Advisory Op. 98-6 (1998).] 
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 This rule provides for an absolute prohibition against a judge's acting as an arbitrator, 

mediator, or otherwise performing judicial functions in a private capacity.  The only 

exception to this absolute prohibition is the judge’s action being “expressly authorized by 

law.” 

 

 The issue in the case turns on the meaning of the word “expressly” in SCR 60.05(6). 

 BLACK'S LAW DICTIONARY 581 (6th ed. 1990) defines “expressly” as “[i]n an express 

manner; in direct or unmistakable terms; explicitly; definitely; directly.”  The same edition 

defines “express” as “[c]lear; definite; explicit; plain; direct; unmistakable; not dubious or 

ambiguous.”  The Committee must apply these definitions to the facts under consideration. 

 

 To the Committee’s knowledge, there is no statute expressly authorizing a circuit 

court judge to appoint a full-time municipal court judge as a third-party neutral without pay. 

 In order to have the power to issue such an order – and overcome the prohibition of SCR 

60.05(6) – a circuit court judge would require authorizing legislation.  In this case, none 

exists.  

 

 It may be argued that WI. Stat. § 802.12(2)(c) (1997) provides such authority.  This 

statute, like SCR 60.05, was enacted by supreme court rule.  It provides: 

 
  If the parties cannot agree on a person to provide the settlement alternative, the 

judge may appoint any person who the judge believes has the ability and skills necessary to 

bring the parties together in settlement (emphasis added). 

 

 This statute recites a general grant of authority permitting a judge to appoint any 

person to serve as a third party neutral whereas SCR 60.05(6) is a specific rule barring a 

judge from acting in that capacity.  A fundamental rule of statutory construction holds that 

when comparing a general statute and a specific statute, the specific statute takes 

precedence.  See Milwaukee v. Kilgore, 193 Wis.2d 168, 185, 532 N.W.2d 690, 696 (1995). 

 

 A leading commentator on judicial ethics has noted that “non-judicial problem-

solving obligations that are assigned to judges by statute are not in conflict with the rule 

against arbitration.”  JEFFREY M. SHAMAN, ET AL., JUDICIAL CONDUCT AND ETHICS §7.25 

at 240 (2nd ed. 1995) (emphasis added).  As an example, the commentator cites a New 

York statute which authorizes “three referees, each of whom shall be either a justice of the 

Supreme Court or a retired justice of the Supreme Court…” to resolve annexation disputes.  

Id. at n. 222.  Because this language represented a legislative extension of the judicial duties 

previously imposed upon judges, the New York Supreme Court, Appellate Division, held 
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that the statute did not violate a state constitutional provision barring judges from serving as 

third party neutrals.  See Common Council of Albany v. Town Bd., 272 N.Y.S.2d 307, 309 

(N.Y.A.D. 1966), aff’d. 278 N.Y.S.2d 618 (1976).  The New York statute thus constitutes 

an express authorization, because it states specifically who is to perform the obligation. 

 

 In contrast, Wis. Stat. § 802.12(2)(c) (1997), is not an express grant of authority to 

judges, but rather constitutes a general grant of such authority to serve as a neutral to “any 

person” appointed by the court.  This statute does not state directly or explicitly that "any 

person" includes judges.  Nor does the Committee see a supreme court intent to bring judges 

under the ambit of this statute, such that SCR 60.05(6) is no longer applicable.  Therefore, 

the Committee concludes that Wis. Stat. § 802.12(2)(c), the more general statute, does not 

overcome the specific prohibition set out in SCR 60.05(6). 

 

 If the Committee were to conclude otherwise, then the express authority required by 

SCR 60.05(6) is rendered meaningless by the mere stroke of the judicial appointment pen 

under Wis. Stat. § 802.12(2)(c) (1997).  The Committee doubts that the supreme court 

intended an important rule governing judicial conduct to be abrogated under such a general 

grant of authority.  Another rule of statutory construction states that when statutes are 

seemingly in conflict, they should be harmonized, if it is possible, in a way which will give 

force to each.  See Kilgore, 193 Wis.2d at 184, 532 N.W.2d at 695-96.  The Committee’s 

interpretation abides by this principle: the prohibition of SCR 60.05(6) remains intact as to 

judges while the authorization granted by Wis. Stat. § 802.12(2)(c) (1997), remains intact as 

to all persons except judges. 

 

 Based on these principles of statutory construction, we conclude that Wis. Stat. 

§802.12(2)(c) (1997) does not constitute the “express” authorization required by SCR 

60.05(6).  We decline to interpret the phrase “any person” in the statute to imply the 

inclusion of full-time municipal judges. 

 

 CONCLUSION 
 

 The Committee concludes that a full-time municipal judge may not act as a neutral 

third person without pay, if appointed by a circuit court judge, because such an appointment 

does not constitute the express authorization required by the Code of Judicial Conduct SCR 

60.05(6). 
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 APPLICABILITY 
 

 This opinion is advisory only, is based on the specific facts and questions submitted 

by the petitioner to the Judicial Conduct Advisory Committee, and is limited to questions 

arising under the Supreme Court Rules, Chapter 60--Code of Judicial Conduct.  This opin-

ion is not binding upon the Wisconsin Judicial Commission or the Supreme Court in the 

exercise of their judicial discipline responsibilities.  This opinion does not purport to address 

provisions of the Code of Ethics for Public Officials and Employees, subchapter III of Ch. 

19 of the statutes. 

 

 

 

 I hereby certify that this is Formal Opinion No. 99-1 issued by the Judicial Conduct 

Advisory Committee for the State of Wisconsin, this 29th day of January, 1999. 

 

 

 

       _________________________________ 

       Thomas H. Barland 

       Chair 
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